Advokat porodica nastradalih rudara najavio novu krivičnu prijavu i obraćanje Ustavnom sudu

N1: 12.04.2024

Porodice rudara poginulih u rudniku “Soko” 1. aprila 2022. godine najavili su novu krivičnu prijavu i pokretanje postupka za nadoknadu štete kao i obraćanje Ustavnom sudu, jer se kako kažu, ne mire sa odlukom Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu da je nesreća u rudniku posledica “više sile”.

 

Advokat porodica poginulih rudara Bratislav Stojanović kazao je da smatra „sramnom“ nedavnu odluku Višeg javnog tužilaštva u Nišu da kao neosnovan odbaci njegov prigovor na rešenje Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu o odbacivanju krivične prijave ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku „Soko“.

Više javno tužilaštvo, rekao je Stojanović, nije uzelo u obzir njegove osnovane prigovore koji se odnose na selektivno veštačenje od strane Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

„Veštačena je koncetracija metana neposredno pre kritičnog događaja u 4.03 časa i nekih 13 ili 14 minuta nakon toga, kada je došlo do proboja metana od nula do 100 procenata. Međutim, nije veštačena koncentracija metana od 23 časa kada su rudari ušli u jamu pa do 4.03 časa“, istakao je Stojanović na konferenciji za medije ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

On je naglasio da ima dokaze da su se mašine u rudniku koje programirane da se automatski isključuju čim koncentracija metana u jami dostigne 1,5 odsto, u noći kada se nesreća dogodila, isključivale čak četiri puta, ali da su ih „ručno“ uključivali.

„Iz ovoga se nameće pitanje da li su postojali uslovi za evakuaciju rudara pre nego što se nesreća dogodila. U istoj jami je tri dana pre nesreće vođa prve smene samoinicijativno prekinuo rad i izveo rudare iz okna jer je koncentracija metana bila povišena“, kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, delo nije zastarelo tako da postoje uslovi za podnošenje nove krivične prijave i najavio novu prijavu protiv 14 lica koja su obuvaćena prijavom ministarstva rudarstva i energetike, ali i dežurnog dispečera.

„Biće to krivična prijava za krivično delo iz člana 288 Krivičnog zakonika, odnosno za teško delo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećena kazna za umišljaj od dve do 12 godina za šta je nadležno Više javno tužilaštvo u Nišu, dok je za krivično delo jedne do osam godina nadležno Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu“, naglasio je Stojanović.

On je rekao da će u ime svim osam porodica nastradalih rudara podneti sudu u Aleksincu tužbu za nadoknadu štete zbog pretrpljenih duševnih bolova zbog gubitka bliskog lica.

„Smatram da su se stvorili uslovi za obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu jer je povređen član šest Evropske konvencije o načelu pravičnog suđenja. Međutim, da bi obratili Evropskom sudu, potrebno je da se prvo obratimo Ustanovnom sudu naše zemlje“, rekao je Stojanović.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je nakon sprovedenih dokaznih radnji, u drugoj polovini januara ove godine odbacilo krivičnu prijavu Zorane Mihajlović, bivše potpredsednice VladevSrbije i ministarke rudarstva i energetike, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti protiv 14 osoba.

Stojanović je prigovor na odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu o odbacivanju krivične prijave Ministarstva podneo 31. januara, a krajem marta Više javno tužilaštvo odbacilo je taj prigovor.

Tužilaštvo je do sada tri puta odbilo prijave za pokretanje krivičnog postupka, uz obrazloženje da „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

U nesreći u rudniku „Soko“ poginuli su rudari Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34), a 20 rudara je povređeno.