“IMAO SAM UTISAK DA MOGU DA PROĐEM” Počelo suđenje Nišliji koji je optužen da je pijan vozilom usmrtio komšinicu na pešačkom prelazu

Južne vesti 08. 04. 2024.

– Žao mi je i veoma mi je teško zbog svega što se desilo, pogotovo jer se poznajemo i jer smo imali dobre odnose. Oduzet je jedan život a i ja sam svoj život upropastio. Svake noći ležem i ujutru se budim sa tim.” Ovim rečima pred sudom danas se branio Ivica Milovanović (61) iz Niša koji je optužen da je vozeći pijan vozilom „fijat Doblo“ na pešačkom prelazu naleteo na Nišlijku Zlaticu Stojković (66) i usmrtio je na licu mesta.

Saobraćajna nesreća se desila 11. novembra 2023. godine oko 19 časova u Knjaževačkoj ulici u Nišu, a optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Nišu Milovanović se tereti da je počinio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

On je optužen da je saobraćajnu nesreću počinio upravljajući vozilom u stanju „visoke alkoholisanosti“ sa sadržajem alkohola u krvi od oko 1,2 miligrama po mililitru. Milovanović se tereti da prilikom približavanja pešakom prelazu nije prilagodio brzinu vozila kao bi propustio Zlaticu koja je već stupila na „zebru“ i krenula da prelazi kolovoz ispred vozila okrivljenog sa leve na desnu stranu, usled čega je naleteo na nju i odbacio je. Nesrećna žena je zadobila teške telesne povrede koje su zbirnim dejstvom predstavljale bezuslovno smrtonosnu povredu, pa je preminula odmah posle udesa.

Milovanović je pred sudom u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela, ne negirajući ni količinu alkohola koju su utvrdili veštaci. On je rekao da nije imao nameru da pije kada je krenuo na proslavu kod ćerke koja živi u blizini.

– Nisam hteo da pijem, desilo se spontano. Računao sam, blizu su nam kuće. Nakon saobraćajne nesreće bio sam jako potresen i rekao sam da nisam video Zlaticu pre kontakta, ali sada mislim da sam je video kraičkom oka kada je već stupila na kolovoz. Ne mogu 100 odsto da tvrdim, ali kao da je vukla kolica i da se sagla u jednom trenutku, ne znam da li je pričala telefonom – ispričao je Milovanović pred sudom.

On je potvrdio da nije kočio pre naletanja na pešaka rekavši da je „smanjio brzinu“.

– Nisam kočio pre kontakta već nakon toga. Jesam smanjio brzinu oduzimanjem gasa, ali nisam agresivno kočio jer je bila kratka razdaljina. Imao sam utisak da ću moći da prođem ispred Zlatice jer mi se učinilo da je napravila korak unatrag. Posle kontakta sam izašao iz vozila i pružio joj prvu pomoć veštačkim disanjem, policija je vrlo brzo došla – dodao je on.

Porodica odbila saučešće

Milovanović je naveo da mu je jako žao i da bi želeo da izjavi saučešće porodici nastradale.

– Jako mi je žao zbog svega što se desilo. Mi smo komšije, poznajemo se. Bili smo u dobrim odnosima, sve mi to dodatno otežava situaciju. Svakog trena razmišljam o tome šta sam učinio – rekao je Milovanović. Suprug nastradale žene Aleksandar Stojković i ćerka Anita Stanojević odbili su predlog okrivljenog da im se obrati i izjavi im saučešće.

– Nema potrebe, sada je kasno – rekla je ćerka Anita. Ona je dodala da joj se niko iz porodice okrivljenog nije obratio kako bi joj izjavio saučešće, dok je Aleksandar rekao da mu je supruga Milovanovića posle mesec dana u prodavnici izjavila saučešće.

Oštećeni se pridružuju gonjenju

Advokat Bratislav Stojanović, punomoćnik supruga nastradale žene, i advokat Vladimir Stevanović, koji zastupa Zlaticinu ćerku, pridružili su se rečima višeg javnog tužioca Andrije Ivića koji je rekao da će prikupljenim dokazima nesumnjivo dokazati krivicu Milovanovića. Punomoćnici su se pridružili krivičnom gonjenju rekavši da ističu imovinsko pravne zahteve koje će ostvariti u posebnim postupcima.

Odbrana ne osporava optužnicu, predlaže da se pogleda snimak

Advokat Ivica Knežević, Milovanovićev branilac, predložio je da se pred sudom pregleda snimak sa jedne od kamera koje su zabeležile saobraćajnu nesreću, kao i da se nakon toga sasluša veštak saobraćajne struke, što je sudsko veće kojim predsedava sudija Ivana Milovanović prihvatilo.

-Odbrana ne osporava navode optužnice jer je okrivljeni u potpunosti priznao krivično delo, ali smatramo da bi izvođenje ovih dokaza moglo da ima uticaja prilikom odmeravanja kazne – rekao je advokat Knežević.

Uhapšen posle nesreće

Saobraćajna nesreća u Nišu dogodila se u Knjaževačkoj ulici koja ima kolovozne trake bulevarskog profila, a pomenuti pešački prelaz na kojem je poginuo pešak nalazi u visini broja 17. Nakon udesa vozač je uhapšen a rešenjem suda određen mu je pritvor koji je još uvek na snazi. Suđenje se nastavlja 17. maja kada je biti prikazan snimak nesreće i saslušan veštak saobraćajne struke, kao i supruga optuženog, koja je bila putnik u vozilu.