Može li „viša sila“ biti odgovorna za smrt rudara?

Nova.rs: 23.01.2024

Play Video

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo je još jednu krivičnu prijavu povodom odgovornosti za smrt osam i povredu 18 rudara u rudniku “Soko”. Stav koje je tužilaštvo u Aleksincu zauzelo jeste da je do tragedije došlo krivicom “više sile”, prenose mediji.

Kako ovu odluku kometariše advokat koji zastupa porodice strardalih rudara proverila je Ivana Marković, reporterka jutarnjeg programa „Probudi se“. Bratislav Stojanović, advokat porodica stradalih rudarac pojasnio je koja je ovo odluka tužilaštva po redu.

Ovo je druga odluka o odbačaju krivične prijave koja je podneta od strane Ministarstva za rudarstvo i energetiku i podneta je od strane bivše ministarke Zorane Mihajlović.

– Ona je prvi put odbačena i nakon podnošenja prigovora, koji je usvojen, i po njemu se tokom postupka Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je i postupalo, saslušani su svi svedoci koji su predloženi i na kraju tog prikupljanja dokaza. po meni nisu postojali dokazi za tako postupanje ali da bi pokrili ovakvo donošenje odluke organ postupka je tražio dopusnko veštačenje od strane komisije koja je formirana pri Rudarsko – geološkom fakultetu u Beogradu i koji su prekoračili svoje ovlašćenja. Oni su imali ovlašćenja samo za veštačenje tehničkih pitanja i dela organizacije posle u jami Sopot gde se desila rudarska nesreća u pravcu utvrđivanja da li su funkcionisali svi aparati koji su merili metan i kako je sve to bilo organizovano. Međutim ova komisije je prekoračila svoja ovlašćenja i dala je mišljenje da se radi o višoj sili koje je jedan prirodan događaj o kome mogu da odlučuju samo pravnici, a nikako ta komisija. O višoj sili može da odluči samo krivični sud – rekao je Stojanović.