Od posledica udesa preminuo poznati niški vajar Ivan Felker

Telegraf: 25.04.2024

Na Felkera je naletelo vozilo dok je prelazio ulicu Milojka Lešjanina kod džamije

Poznati niški vajar Ivan Felker (74) preminuo je sinoć zbog povreda koje je zadobio u udesu koji se dogodio juče oko 8 časova u centru Niša.

Na Felkera je naletelo vozilo dok je prelazio ulicu Milojka Lešjanina kod džamije. Hitna pomoć je intervenisala i prevezla ga do Urgentnog centra niškog Univerzitetskog kliničkog centra, ali je imao brojne povrede usled kojih je preminuo u večernjim satima.

Felkerove kolege ističu da su izgubili izuetnog čoveka i izuzetnog vajara. Podsećaju da je uradio brojna dela u zemlji i u svetu, organizovao više samostalnih i zajedničkih izložbi i osvojio niz domaćih i svetskih priznanja i nagrada.

Felker je autor jednog od simbola grada Niša skulpture Stevana Sremca i njegovog psa Kalče, česme „Puž“ u parku Čair, skulpture „Izvor“ u Niškoj Banji, spomnika srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata na Mokroj gori i skulpture „Mermer i zvuci“ u Niškoj Banji.
Portrete kralja Petra, Stevana Mokranjca, Vuka Karadžića, Mileve Marić, Milutina Milankovića i Nadežde Petrović uradio u je u američkom gradu Klivlendu, a u Cirihu je uradio spomen ploču Milevi Marić.