Skidanje novog asfalta u ulici Nikole Kopernika

Skidanje asfalta u ulici Nikole Kopernika je u jutarnjim časovima iznenadilo građane. Ulica Nikole Kopernika se već neko vreme unazad rekonstruiše, i po rečima više građana, imali su nade da će ulica, koja jeste jedna od lepših u gradu, da zadrži svoj šmek i ostane lepa, funkcionalna i ugodna za stanovanje.

Skidanje asfalta koji je ugrađen sinoć po pljusku

Građani se pitaju kakvo je to rasipanje para i ko bira firme koje se ovako ponašaju u javnim radovima.

Da se prisetimo opet, rekonstrukcije ulica u Nišu radi firma Vodogradnja Međarci, koja je zadužena ispred upravljača puteva u Nišu, Direkcije za izgradnju grada, da rekonstruiše i gradi ulice na teritoriji grada. Direkcija za izgradnju grada sa druge strane ima operativni budžet od preko milijardu dinara kao i 7.5 miliona za nadzor nad izvođenjem radova, a sve u ime građana Niša.

Stanje na ulicama kao i kvalitet, agilnost “krpljenja ulica u Nišu”, isključivo je zasluga Direkcije za izgradnju grada, nadležnih u istalim upravama kao i kompanije Vodogradnja Međarci.

U više navrata smo pisali o stanju na niškim ulicama, kao i o stavu struke vezano za kvalitet samih radova. U jučerašnjem tekstu Danije Dašić nas je podsetio kako i zbog čega je sinoćnje asfaltiranje po kiši bilo diskutabilno:

Po uputstvu Puteva Srbije samo asfaltiranje ne bi trebalo obavljati po kiši i u uslovima kad je prosečna temperatura niska. Ukratko, da bude jasno i onima sa jeftinijim diplomama, od novembra do aprila nema asfaltiranja. Ako je i to teško da se zapamti, evo još kraće – asfaltira se samo kad su po Zakonu dozvoljene letnje gume. Razlog je jednostavan – temperatura asfalta i proces ugradnje koji mora da obezbedi vezivanje bitumena na propisan način.

Naravno da postoje tehnologije koje dozvoljavaju asfaltiranje i u ekstremnim uslovima, ali se radi o smešama i materijalima koje višestruko uvećavaju cenu izgradnje.